PerioPlant

                              Prof. H TAL           Specialist in Periodontics & Implant Surgery        

פרופ' חיים טל DMD,MDent.,PhD מומחה לרפואת חניכיים, מומחה לרפואת הפה ,השתלות דנטליות

חסר/אבדן  שיניים  ושתלים

 

השתלות שיניים  ( ראה גם כתבה "מצדף לטיטניום " )

 

אבדן שיניים ומשנן חסר הם תוצאה של סיבוכים של מחלות שיניים ( עששת) , טפולי שורש לקויים , שחזורים בעייתיים, טראומות ותאונות , ומחלות חניכיים. שחזור המשנן בכלל , ואזורי חוסר שיניים בפה מתבצע בעשרים השנה האחרונות בעזרת שתלים ( או משתלים ) דנטליים.

 

שתלים ברפואת שיניים, הם תחליף מלאכותי לשורשי שיניים חסרות. השתלים עשויים ממתכת או סגסוגת טיטניום. בדרך כלל צורתם  בורגית והם מוחדרים אל הלסת ומעוגנים בעצם. אל השתלים ניתן לחבר כתרים, גשרים וכד' (שיניים מלאכותיות).

 

 

 

 

השתלים היוו פריצת דרך טיפולית ששינתה את פני עולם רפואת השיניים, ומתאימים למרבית המטופלים. חסר שיניים ראוי לדיון עם רופא השיניים תוך בדיקת האפשרויות לביצוע שתלים, וזאת באופן ייחודי ופרטני לכל מתרפא ומתרפא. הדיון יעלה אפשרויות שונות, ויכלול הסבר לגבי היתרונות והחסרונות הספציפיים למקרה שלך. ישנם מצבים רפואיים שמעלים קשיים בפני הרופא-המנתח והרופא המשקם, והמטופל צריך להיות שותף למערכת קבלת ההחלטות אם לבצע או לא לבצע השתלות. ההצלחה של הטיפול בהשתלות מתחילה באבחון נכון ומבחירת אפשרויות הטיפול השונות. כמו בכל ניתוח רפואי, קיימים סיכונים וסיבוכים גם בהשתלות שיש לקחת בחשבון לפני התהליך. הסיכונים והסיבוכים בטיפול בשתלים אינו שכיח, ותלוי בנתוניו האישיים של המטופל ובניסיון וכישורי הרופא המנתח והמשקם.

 

 

טיפול בעזרת שתלים דנטליים

מספר גורמים נלקחים בחשבון טרם ההשתלה:

  • מצב בריאותו הכללי של המטופל
  • התרופות שנוטל המטופל
  • עישון
  • מצב בריאות השיניים והחניכיים
  • צילומי רנטגן בעבר ובהווה, צילומי CT
  • כמות ואיכות עצם הלסת
  • ציפיות המטופל מהטיפול

תכנית הטיפול מותאמת אישית לצרכים הרפואיים ולציפיות המטופל.

השחזור מתבצע בשלושה שלבים עיקריים:

  • החדרת השתלים לתוך הלסת
  • חשיפת השתלים והרכבת מעצבים בין השתל וחלל הפה
  • לקיחת מטבעים, מדידות וגמר השחזור הפרוסטודונטי

במשך כל תקופת הטיפול יש להופיע לבדיקות וטיפולים חוזרים לפי תוכנית שתקבע מראש. בתום הטיפול יש להקפיד על בדיקות תקופתיות פעמיים בשנה. יש לשמור היטב על היגיינת הפה והשתלים פן יחולו שינויים פתולוגים בלתי הפיכים סביב השתלים. לשם כך יש להקפיד על ביקור אצל השיננית לפי הוראות הרופא.

 

טיפול בשתלים הוא עבודת צוות בין המטופל והצוות המטפל. בדומה לשיניים טבעיות, שתלים דנטלים דורשים טיפול שוטף לשמירה על היגיינת הפה, הכוללים ביקורים תקופתיים אצל רופא השיניים. כחלק מהצוות המטפל, גם המטופל מצופה למלא אחר הנחיות הרופא המטפל ולהקפיד על פגישות מעקב לשמירה על בריאות השתל, השיניים והחניכיים.

  

מדוע השתלות

 

 

 

היתרון העיקרי המושג משיניים הנתמכות על ידי שתלים הוא היכולת ללעוס ולתפקד בצורה טובה. מחקרים העריכו כי יכולת הלעיסה של מתרפאים נושאי תותבות שלמות (מחוסרי שיניים כלל) היה כ-20% מהכוח שהיה מופעל על ידי שינים טבעיות ,לו היו קיימות. אותם המתרפאים,לאחר שקיבלו שיניים הנתמכות על ידי שתלים,יכולת הלעיסה שלהם עלתה עד ל- 95% מהכוח של המשנן טבעי !! כלומר, יש החזרה מלאה של פונקציית הלעיסה. מחוסרי שיניים נושאי תותבות ,לא תמיד זקוקים לתמיכת על ידי מספר רב של שתלים כדי ליהנות משיקום הפה על גבי שתלים. ניתן להשתמש בשתלים מעטים יחסית לצורך השגת יציבות ואחיזה טובים יותר של תותבת ובכך להגדיל את יכולת התפקוד והביטחון של האדם עם התותבות

 

 

.ציור מראשית שנות ה 80 הממחיש את ה"פלא" של החלפת שיניים חסרות באמצעות שתלים דנטליים. ( באדיבות נובל פרמה, שוודיה )

 

 

בעוד שהיתרונות התפקודיים הם מובנים מעליהם, היתרונות הקוסמטיים והפסיכולוגיים בהחזרת השיניים חשובים למטופלים רבים באותה מידה, ולפעמים אף יותר מלעיסה. בנוסף ליתרונות התפקודיים ,שיחזור השיניים על גבי שתלים יכול לשפר את תחושתו ואת ההערכה העצמית של המטופל. אובדן שיניים מתבטא לעיתים תכופות גם במראה "מזדקן" של הפנים והשפתיים וגם בהרגשה פסיכולוגית של "זקנה". מצב זה יכול לגרום לקשיים נפשיים ואובדן הביטחון העצמי של המטופל, ושתלים יכולים להחזיר לו את הביטחון והרגשת הצעירות.

.

מי מתאים לביצוע השתלות?

 

נדירים הם המקרים בהם לא ניתן לבצע השתלות מסיבות רפואיות . גיל כרונולוגי לבדו אינו התווית נגד לביצוע של שתלים, וגם מתרפאים מבוגרים מאד (אפילו בשנות התשעים לחייהם) יכולים ליהנות מיתרונות השתלים במיוחד לאור העובדה שהם בדרך כלל אילו שזקוקים להם יותר מעמיתיהם הצעירים. קיימים מצבים רפואיים שמעלים את הסיכון לקליטה תקינה של השתלים כמו עישון, סכרת לא מאוזנת, אוסטאופורוזיס לא-מטופלת. בכל מקרה, לצורך בירור נוסף לפני ההשתלות , יתכן והרופא המנתח ימליץ להתייעץ  עם רופא המשפחה או הרופא המטפל וזאת בהקשר למגבלות הרפואיות שלך.

 

 

אבחון ובדיקה לצורך השתלות שיניים

ההחלטה לבצע שיקום הנתמך ע"י שתלים היא החלטה במתקבלת במשותף ע"י המטופל, הרופא המשקם והמומחה הפריודונט – כירורג. בתחילה תבוצע הערכת השיקום המתאים ותכנון השתלים הדרושים לשם כך, הערכה של מצב השיניים הנותרות בפה, וסלוק גורמים העשויים לפגוע בטיפול כמו חניכיים חולים.  הטיפול כולו ילווה מתחילתו ועד סופו ע"י אותו צוות,כולל המעקב ארוך-הטווח אחר השתלים.

 

תצלומי רנטגן לצורך השתלות שיניים

הצוות המטפל יזדקק לתצלומי רנטגן מסוגים שונים על מנת לסייע בתכנון ההשתלה. ישנם תצלומים  וזאת לשם הערכת המבנים האנטומיים באזור אתר ההשתלה.  CTצילום פנוראמי ולעתים יש צורך

 

מהלך הטיפול

 השיטה הקלאסית והידועה של התהליך הניתוחי מתבצעת בדרך כלל בשני שלבים, שלב ההשתלה ושלב החשיפה, עם תקופה ממוצעת של בין 3-6 חודשים בין שלב לשלב. זו תקופת החיבור לעצם הנקראת "אוסאואינטגרציה". בתקופה זאת השתל אינו מועמס בכוחות לעיסה ועצם הלסת מתגרמת סביבו.  . כיום ,יש נטייה לקצר את זמן ההמתנה בין שלב הניתוח לבין שלב השיקום אך מדובר בנטיה חסרת ביסוס מדעי מוצק הנמצאת  עדין בשלב מחקרי ( מעודד ) . 

 

 

שיטה נוספת (המתאימה לשתלים בעצם "חזקה" יחסית) היא הניתוח בשלב אחד. בשיטה זו  השתל נותר חשוף מיד עם ההשתלה, וניתוח החשיפה "נחסך" .  גם במקרה זה , למרות שהשתל מתרפא כשהוא חשוף, יש להמתין את הזמן הנדרש ( 3-6 חדשים) בטרם יבוצע השיקום. 

 

 

במקרים מסויימים בהם מושגת יציבות מיידית , והעצם קשה יחסית, ניתן לשקול לבצע "העמסה מיידית" של השתלים; המשמעות היא שניתן לעשות שימוש בתותבת או בגשר זמני, הנתמכים בשתלים , מייד לאחר ניתוח ההשתלה.

 

ניתוח ההשתלה

ניתוח ההשתלה מתבצע במרפאה , בחדר המותאם לכך,  ובתנאים הקרובים לחדר ניתוח סטרילי. ההשתלה היא ניתוח רגיש לזיהום וחשוב ביותר שהציוד, החומרים ואזור הניתוח יהיו סטריליים. כשעה לפני ההשתלה נהוג ליטול כדורים נוגדי כאב ואנטיביוטיקה במינון גבוה ממש לפני שמתחילים בתהליך הכירורגי, וזאת על מנת למנוע כאב וזיהום. לאחר מכן מבוצע אלחוש מקומי "להרדים" את אזור הניתוח. מקרים בהם זקוקים להרדמה כללית הופכים לנדירים יותר ויותר, גם במקרים מורכבים במיוחד.

 

 

הצלחות וכשלונות

ההצלחה הגבוהה של ניתוחי השתלת שיניים איננה עוד מוטלת בספק, ומאז 1975 יצאו לאור מאות פרסומים מדעיים שהראו רמת הצלחה גבוהה ביותר (למעלה מ95% !). אחוז הצלחה זה תואם את הנתונים שנאספו על ידי פרופ' טל מאז 1985 . כמו בכל טיפול רפואי, גם בשתלים דנטליים יש סיכון לכישלון .במקרה ונכשלת פעולת ההשתלה, בדרך כלל ניתן לחזור עליה עם סכויי הצלחה גבוהים. יש לזכור כי שתלים נכשלים יותר במעשנים ובאנשים עם מצבים בריאותיים לא מטופלים כגון סוכרת בלתי נשלטת. יש לזכור כי ככל שהטיפול מורכב יותר, וככל שדרישות המטופל עולות , נדרשות ידיים מיומנות יותר, זמני הטיפול ארוכים יותר ורמת הסיבוכים גבוהה יותר בהשוואה לטיפולים  פשוטים. היות שברפואה אין מקרה אחד דומה למשנהו, במרפאתנו יינתן הסבר מדויק וממצה לכל מקרה ומקרה, לרבות היתרונות, המגבלות והסיכונים הקיימים.

 

 

 

עישון בתקופת הרפוי של השתל נמצא כגורם לעלייה בחוסר קליטה של שתלים. מומלץ  להפסיק לעשן כשבועיים לפני ההשתלה. אם ברצונך לחזור לעשן, מומלץ לעשות זאת לא לפני סיום תהליך הקליטה של השתלים. במידה ואין ברצונך או ביכולתך לחדול לעשן, מומלץ לפחות להוריד את הכמות ל"מינימום ההכרחי". יש לזכור כי עישון בתקופת הרפוי מגביר את סכויי הכישלו

 

 

h.tal@012.net.il

 

www.Prof.Tal.com

Tel:  +972 3 524 8066

 

Fax: +972 3 523 0362

Prof. Haim Tal, DMD, MDent., PhD

 

Periodontics    &   Implant  Surgery

powered by kidumnet

כל הזכויות שמורות